Czereśnie.....uwielbiam te owoce. Będąc dzieckiem rodzice uprawiali działkę, rosły tam drzewa czereśni i kiedy owoce już dojrzewały trzeba było je szybko zrywać, ponieważ nie tylko my je lubiliśmy. Uwielbiały je również szpaki :)
Z czereśniami raczej nie piekłam ciast, do tej pory jedynie kruche z budyniem, które zresztą jest rewelacyjne. Teraz trzeba to troszkę zmienić i do menu czereśniowego dodać tartę z masą śmietanowo- jajeczną oraz dodatkiem tych pysznych owoców.
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g twardego masła ( pokroić w kostkę )
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 200 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 40 g mąki pszennej ( ok. 2 łyżki )
- około 350 g świeżych czereśni
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty ( śr. około 26 cm ). Ponakłuwać widelcem. Na wierzch położyć folię aluminiową i na nią wysypać groch, fasolę lub kulki ceramiczne. Piec ciasto w temp. 200°C przez około 12 minut, po czym zdjąć folię z kulkami i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i zostawić do przestudzenia.
Czereśnie umyć, poprzekrawać na pół pozbywając się pestek i wyłożyć nimi spód upieczonego ciasta kruchego. Czereśnie układać stroną przekrojoną do góry, żeby soki nie spływały na ciasto.
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny ( żeby było szybciej, zawsze mielę cukier w młynku ). Dodać żółtka, zamieszać i wsypać mąkę, zamieszać i wlewać pomału śmietanę. Połączyć ze sobą składniki i wlać masę na czereśnie.
Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.
Smacznego :)
Wygląda przepysznie, nigdy nie piekłam niczego z czereśniami, może czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Proszę podać rozmiar formy do tarty.
OdpowiedzUsuńApetyczna!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, muszę ją zrobić! :)
OdpowiedzUsuńSmakowita !
OdpowiedzUsuńDeliciosa, tengo que hacer esta tarta porque me ha encantado en cuanto la he visto. Me quedo como seguidor para seguir disfrutando.
OdpowiedzUsuńUn abrazo!!
Deliciosa, tengo que hacer esta tarta porque me ha encantado en cuanto la he visto. Me quedo como seguidor para seguir disfrutando.
OdpowiedzUsuńUn abrazo!!
Do An etka- moja forma do tarty ma około 26 cm. Zapisuję wymiary w przepisie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń