środa, 15 lipca 2015

Tarta z czereśniami

Czereśnie.....uwielbiam te owoce. Będąc dzieckiem rodzice uprawiali działkę, rosły tam drzewa czereśni i kiedy owoce już dojrzewały trzeba było je szybko zrywać, ponieważ nie tylko my je lubiliśmy. Uwielbiały je również szpaki :) 
Z czereśniami raczej nie piekłam ciast, do tej pory jedynie kruche z budyniem, które zresztą jest rewelacyjne. Teraz trzeba to troszkę zmienić i do menu czereśniowego dodać tartę z masą śmietanowo- jajeczną oraz dodatkiem tych pysznych owoców.


                        Składniki: 

Ciasto  kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g  twardego masła ( pokroić w kostkę )
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Masa jajeczna:
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki pszennej ( ok. 2 łyżki )
  • około 350 g świeżych czereśni 
 Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Najlepiej mikserem z końcówką do ciast ucieranych, ponieważ zagniatając ręcznie pod wpływem ciepła dłoni ciasto robi się miękkie.  Jeśli po wyrobieniu ciasto będzie zbyt suche i będzie się "sypało" - dodać jedną łyżeczkę gęstej śmietany. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, dodać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do schłodzenia na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty ( śr. około 26 cm ). Ponakłuwać widelcem. Na wierzch położyć folię aluminiową i na nią wysypać groch, fasolę  lub kulki ceramiczne. Piec ciasto w temp. 200°C przez około 12 minut, po czym zdjąć folię z kulkami i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i zostawić do przestudzenia.

Czereśnie umyć, poprzekrawać na pół pozbywając się pestek i wyłożyć nimi spód upieczonego ciasta kruchego. Czereśnie układać stroną przekrojoną do góry, żeby soki nie spływały na ciasto.
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny ( żeby było szybciej, zawsze mielę cukier w młynku ). Dodać żółtka, zamieszać i wsypać mąkę, zamieszać i wlewać pomału śmietanę. Połączyć ze sobą składniki i wlać masę na czereśnie.
Piec w temp. 180°C przez około 25 minut. Wystudzić.
Smacznego :)
 

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, nigdy nie piekłam niczego z czereśniami, może czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie i pięknie się prezentuje
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę podać rozmiar formy do tarty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda idealnie, muszę ją zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Deliciosa, tengo que hacer esta tarta porque me ha encantado en cuanto la he visto. Me quedo como seguidor para seguir disfrutando.
    Un abrazo!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Deliciosa, tengo que hacer esta tarta porque me ha encantado en cuanto la he visto. Me quedo como seguidor para seguir disfrutando.
    Un abrazo!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do An etka- moja forma do tarty ma około 26 cm. Zapisuję wymiary w przepisie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)