Lekko słodkie bułeczki połączone ze sobą bokami wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmolada, dżem..), choć można je piec również bez nadzienia, a potem smarować masłem, dżemem lub miodem. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i delikatne, a bułki najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)
Składniki na 15 szt:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml ciepłego mleka(1 szkl.)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 70 g cukru (ok. 1/3 szkl. lub 4 łyżki)
- 60 g masła
- szczypta soli
- powidła śliwkowe na nadzienie
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mleka
Mąkę przesiać do naczynia, wsypać cukier, dodać jajko, szczyptę soli, wlać zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami (haki), dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić w misce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 15 części (każda o wadze ok.60 g), z każdej części uformować placuszek i na jego środek nakładać po łyżeczce powideł, po czym skleić brzegi, żeby zakryć powidła i kłaść zawinięta stroną do dołu. Układać na blaszkę o wym.24x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki mlekiem wymieszanym z cukrem i rozpuszczonym masłem.
Piec w temp. 175-180°C przez 25-27 minut.
Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Domowe Wypieki
O tak, do takich pychotek to tylko szklanka mleka lub poranna kawka :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńwłaśnie zarobiłam ciasto,mam nadzieje że wyjdą tak apetycznie jak Pani;)
OdpowiedzUsuńEla M czekam na opinię :)
OdpowiedzUsuńPani Celino, zrobłam wszystko tak jak pani podała i ......... buchty są pyszne !!!!!
OdpowiedzUsuńCiesze się,że wyszły i smakowały,pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń