"Przyjemność z pieczenia" ma już trzy lata :) I różnie z tym pieczeniem bywało: raz lepiej, raz gorzej,... Oj zleciało... i żeby to skromnie uczcić, wykonałam torcik chałwowy. Małżonek-wielbiciel wszelkich kremów stwierdził, że nareszcie trafiło się coś dla niego i sam zje cały tort, ale niestety musiał się podzielić z innymi ;)
Składniki na tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 8 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g chałwy (u mnie waniliowa)
- 600 g słodkiej śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka nutelli
- 2 łyżki kwasowego dżemu
- 0,5 szkl. mocnej herbaty
- sok z cytryny (1-2 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru
Żółtka oddzielić od białek.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając sukcesywnie pod koniec ubijania cukier. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać żółtka, przez chwilę zmiksować. Wsypywać partiami mąkę i łyżką połączyć składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do formy ciasto i piec w piekarniku o temp.175-180° przez około 25-30 minut. Gdy biszkopt wystygnie, przekroić go na 3 blaty.
Chałwę pokruszyć i wymieszać z serkiem mascarpone. Ubić śmietankę ze śmietan- fixem i cukrem pudrem. Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do serka mascarpone, krótko zmiksować w celu rozluźnienia masy, następnie dodawać bitą śmietanę cały czas miksując na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita. Gotową masę wstawić na chwilę do lodówki.
Blat biszkopta nasączyć ponczem. Nutellę wymieszać z dżemem i posmarować nią jeden krążek ciasta, potem nałożyć część masy chałwowej. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć go i posmarować częścią masy. Położyć ostatni krążek ciasta, również go nasączyć. Całość obłożyć masą chałwową, ozdobić wg uznania.
Ja użyłam do ozdobienia płatków czekoladowych i rozdrobnionych orzechów.
Fajny pomysł. Ja zazwyczaj robię klasyczny tort czekoaldowy z wiśniami. Chałowy to ciekawa odskocznia :)
OdpowiedzUsuńGratulacje!
OdpowiedzUsuńOby kolejne lata przyniosły Ci równie wiele satysfakcji :)
Tort wygląda cudnie :) Chałwowy to zdecydowanie mój smak :)
Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń