sobota, 5 marca 2016

Tort chałwowy

"Przyjemność z pieczenia" ma już trzy lata :) I różnie z tym pieczeniem bywało: raz lepiej, raz gorzej,... Oj zleciało... i żeby to skromnie uczcić, wykonałam torcik chałwowy. Małżonek-wielbiciel wszelkich kremów stwierdził, że nareszcie trafiło się coś dla niego i sam zje cały tort, ale niestety musiał się podzielić z innymi ;)

            Składniki na tort o średnicy 21 cm:
Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 8 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
  • 150 g chałwy (u mnie waniliowa)
  • 600 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 
Poza tym:
  • 1 łyżka nutelli
  • 2 łyżki kwasowego dżemu
Poncz do nasączenia biszkopta:
  • 0,5 szkl. mocnej herbaty
  • sok z cytryny (1-2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru
Upiec biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę dodając sukcesywnie pod koniec ubijania cukier. Miksować, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać żółtka, przez chwilę zmiksować. Wsypywać partiami mąkę i łyżką połączyć składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do formy ciasto i piec w piekarniku o temp.175-180° przez około 25-30 minut. Gdy biszkopt wystygnie, przekroić go na 3 blaty.

Chałwę pokruszyć i wymieszać z serkiem mascarpone. Ubić śmietankę ze śmietan- fixem i cukrem pudrem. Dwie łyżki ubitej śmietany dodać do serka mascarpone, krótko zmiksować w celu rozluźnienia masy, następnie dodawać bitą śmietanę cały czas miksując na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita. Gotową masę wstawić na chwilę do lodówki.

Blat biszkopta nasączyć ponczem. Nutellę wymieszać z dżemem i posmarować nią jeden krążek ciasta, potem nałożyć część masy chałwowej. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć go i posmarować częścią masy. Położyć ostatni krążek ciasta, również go nasączyć. Całość obłożyć masą chałwową, ozdobić wg uznania.
Ja użyłam do ozdobienia płatków czekoladowych i rozdrobnionych orzechów.

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł. Ja zazwyczaj robię klasyczny tort czekoaldowy z wiśniami. Chałowy to ciekawa odskocznia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje!
    Oby kolejne lata przyniosły Ci równie wiele satysfakcji :)
    Tort wygląda cudnie :) Chałwowy to zdecydowanie mój smak :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)