środa, 30 marca 2016

Sernik z orzechami i kajmakiem

W smaku delikatny i wilgotny. Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy. Co prawda receptura była na tortownicę, ale nie chciałam, żeby zostały mi jakieś końcówki produktów, z którymi później jest problem co zrobić, więc ilość tychże składników troszkę powiększyłam. Zresztą wolę chyba niższy sernik, można go przynajmniej chwycić w rękę i w biegu wciągnąć :) Ten wyszedł rewelacyjnie. Kalorie? Wiem, mnóstwo, ale czasem można zgrzeszyć ;)

                       Składniki:
           Spód:
  • 150 g herbatników lub suchego biszkopta
  • 80 g orzechów włoskich
  • 90 g roztopionego masła
Masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (użyłam sera w wiaderku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag białej czekolady 
  • 200 g słodkiej śmietany 30%
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
Wierzch ciasta:
  • 3-4 łyżki masy kajmakowej
  • ok. 100 g orzechów włoskich rozdrobnionych
 Herbatniki i orzechy zmiksować razem, połączyć z roztopionym masłem. Ciasto na spód przełożyć do blaszki o wym. 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W misce wymieszać twaróg i serek mascarpone, dodać cukry, obie mąki, jajka, śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Całość wymieszać krótko mikserem. Gotową masę serowa przelać do formy z przygotowanym spodem. Piec w temp. 175-180°C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić ciasto przez jakieś pół godziny uchylając drzwiczki piekarnika.
Wyłożyć masę kajmakową na wierzchu sernika, rozsmarować. Rozdrobnione orzechy uprażyć na papierze do pieczenia w piekarniku przez ok.5-7 minut w temp. 180°C. Posypać wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)