niedziela, 31 maja 2015

Czekoladowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki

Przeglądając książkę "Cukiernia Lidla" natknęłam się na przepis tarty czekoladowej.  Do tej pory tarty piekłam sporadycznie. Poczytałam i książkę odłożyłam z powrotem na półkę, ale na drugi dzień powróciłam jeszcze raz do tego przepisu i postanowiłam go przetestować. Zmieniłam w przepisie kilka "drobiazgów", mianowicie ciasto kruche jest z zupełnie innego przepisu, ponieważ dla mnie w oryginalnym było stanowczo za dużo kakao, a ja powinnam właściwie go unikać ( no tak, ale jak tu się obejść całkiem np. bez choćby kawałeczka czekolady :) ) Jako dekoracji użyłam bitej śmietany. Ciasto jest deserowe w smaku, nie za słodkie i znakomicie smakuje z lodami :)

                           Składniki:
Ciasto kruche:
  • 185 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki )
  • 15 g ciemnego kakao ( 1 czubata łyżka )
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru ( ok. 3 łyżki )
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 12%
  • szczypta soli
Ze składników zagnieść szybko kruche ciasto ( jeśli ciasto będzie za suche dodać jeszcze odrobinę śmietany ), zawinąć w folię spożywczą  i włożyć do lodówki na godzinę
Wyjąć zimne ciasto z lodówki, rozwałkować i przenieść i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty ( u mnie średn. formy ma 26 cm ). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wyłożyć fasolę, groch lub ceramiczne kulki, żeby obciążyć ciasto. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180°. Zdjąć obciążenie i wstawić ciasto ponownie na 3 do 5 minut.

Ganasz:
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g czekolady deserowej 
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 ml amaretto
Ponadto:
  • dżem z czarnej porzeczki - około 5 łyżek
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 śmietan-fix + 1 łyżeczka cukru pudru
  • kakao do dekoracji
 Dżem z czarnej porzeczki podgrzać w garnku, żeby odparować wodę. Gorący dżem wyłożyć na tartę i wstawić do lodówki.
Śmietankę zagrzać, żeby była gorąca, ale nie zagotowywać. Odstawić z ognia, wrzucić połamane kawałki czekolady i zostawić na chwilę. Śmietankę z czekoladą zmiksować  (w wysokim naczyniu ) dodając stopniowo miękkie masło i amaretto.
Na tartę z dżemem wylać ganasz i zostawić w temp. pokojowej do zastygnięcia.
200 ml śmietanki ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem, ozdobić tartę. Posypać delikatnie wierzch kakao. Na środek położyć kostki czekolady.
Podawać tartę delikatnie schłodzoną. ale nie zimną ( jest smaczniejsza ).

2 komentarze:

Podziel się opinią ze mną i innymi. Podpisz się,proszę imieniem lub choćby pseudonimem. Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz i pozdrawiam :)