Urodzinowy tort śmietankowy z brzoskwiniami ozdobiony śmietankowymi rurkami waflowymi.
W podziękowaniu dla znajomego z pracy za okazaną mi zupełnie bezinteresowną pomoc.
Składniki:
Biszkopt 22 cm:
- 5 jaj
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g słodkiej śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 250 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
- puszka brzoskwiń
- rurki waflowe (ok. 700g )
- kolorowa wstążka
Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier ciągle ubijając. Dodawać kolejno po jednym żółtku, wymieszać na wolnych obrotach. Dodać przesiane, wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. Dno tortownicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( boków nie smarować ).
Wlać masę biszkoptową do tortownicy, wyrównać. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut.
Brzoskwinie odsączyć na sicie i pokroić w kostkę. Syrop z brzoskwiń zostawić do nasączenia biszkopta.
Wystudzony biszkopt przekroić na 4 blaty.Wcześniej ściąć lekko górę . Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń,rozłożyć na nim część pokrojonych brzoskwiń, przykryć masą śmietankową. Powtórzyć tą samą czynność z drugim i trzecim blatem. Ostatni blat położyć na masę śmietankową, nasączyć i nałożyć na całość krem. Rurki waflowe poprzycinać na odpowiednią wysokość i obłożyć nimi tort dookoła. Ściętą górę biszkopta rozdrobnić i posypać wierzch tortu. Można górę dookoła obłożyć plasterkami owoców ( ja pominęłam ). Zawiązać wstążeczkę.
Tort wygląda imponująco i pewnie tak smakował:)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić masę śmietanową? Można prosić o przepis?
OdpowiedzUsuńWiem, że to komentarz sprzed 2 lat, ale może ktoś inny będzie się zastanawiał (nie jestem autorem przepisu):
UsuńŚmietankę 30% dobrze schłodzoną ubic, pod koniec dodać cukier puder i śmietan-fixy.
W drugiej misce umieścić mascarpone, "rozbić" go mikserem i dodawać stopniowo śmietanę, do masy śmietanowej dodać pokrojone brzoskwinie.