Nic trudnego, a smacznie. Pyszny kruchy, makowy placek z jabłkami.
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek (najlepiej renety)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i przesmażyć kilka minut na patelni z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Zostawić do ostudzenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3 ). Większą częścią ciasta wykleić formę posmarowana tłuszczem, położyć przygotowane jabłka. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wykrawać wzorek np. gwiazdki. Tak przygotowane ciasto obłożyć powycinanymi gwiazdkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C około 30 minut ( do zrumienienia ). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń